Extra groep aanleggen

Het aanleggen van een extra groep in de meterkast kan een belangrijke verbetering zijn voor jouw elektrische installatie. Of je nu van plan bent om nieuwe apparaten toe te voegen of als je huidige elektrische systeem overbelast raakt, het installeren van een extra groep kan de oplossing zijn.

Home » Elektro installatie » Extra groep aanleggen

Direct offerte aanvragen?

extra groep plaatsen 

Wat is een extra groep?

Een extra groep is een elektrische circuit dat wordt toegevoegd aan de bestaande elektrische installatie in jouw woning. Het is als het ware een aparte stroomkring die wordt aangesloten op de meterkast. Elke groep heeft een eigen aardlekschakelaar en installatieautomaten om de veiligheid te waarborgen. Door het toevoegen van een extra groep kun je meer elektrische apparaten aansluiten zonder de bestaande elektrische circuits te overbelasten.

Redenen voor het installeren van een extra groep

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om een extra groep in je meterkast aan te leggen:

 1. Toename van elektrische apparaten: Als je van plan bent om nieuwe elektrische apparaten toe te voegen, zoals een wasmachine, droger, airconditioner, of een inductiekookplaat, kan het zijn dat je huidige elektrische installatie niet voldoende capaciteit heeft. Groep bijplaatsen kan de benodigde elektrische stroom leveren.
 2. Voorkomen van overbelasting: Overbelasting van het elektrische systeem kan leiden tot storingen, kortsluiting of zelfs brand. Door een extra groep toe te voegen, verdeel je de belasting over meerdere circuits, waardoor overbelasting wordt voorkomen.
 3. Flexibiliteit: Met bijplaatsen van een groep kun je specifieke elektrische apparaten of ruimtes apart van elkaar schakelen. Dit kan handig zijn om de belasting te verdelen en de veiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld, als je een aparte groep hebt voor de keukenapparatuur, kun je deze apart uitschakelen bij onderhoud of reparaties.

Waarom Elektro Bedrijf Expert?

Wij tonen u onze waardering door verder te gaan dan wat nodig is voor een perfecte ervaring. Wij zouden vandaag uw beste keuze kunnen zijn voor al uw elektro installatie diensten!
waarom-elektrobedrijf expert

De voordelen van een extra groep in de meterkast

Groep bijplaatsen in jouw meterkast biedt verschillende voordelen:

 1. Flexibiliteit en controle: Met groep bijplaatsen kun je specifieke apparaten of ruimtes apart schakelen, waardoor je meer controle hebt over jouw elektrische installatie.
 2. Voorkom overbelasting: Door de belasting te verdelen over meerdere groepen, voorkom je overbelasting en verminder je de kans op storingen of defecten.
 3. Veiligheid: Een extra groep met de juiste aardlekschakelaar en installatieautomaten verhoogt de veiligheid van jouw elektrische systeem, waardoor het risico op elektrische schokken en brand wordt verminderd.

Het proces van het installeren van een extra groep begrijpen

Het installeren van een extra groep in de meterkast is een taak die het beste wordt uitgevoerd door een erkende elektricien. Het proces omvat verschillende stappen:

 1. Evaluatie van de elektrische belasting: Een elektricien zal jouw huidige elektrische installatie beoordelen om de belasting te bepalen en te bepalen of een extra groep nodig is.
 2. Selectie van de juiste aardlekschakelaar en installatieautomaten: Afhankelijk van de belasting en het type apparaten dat op de extra groep zal worden aangesloten, zal de elektricien de juiste aardlekschakelaar en installatieautomaten selecteren om de veiligheid te waarborgen.
 3. Bedrading en aansluiting: De elektricien zal de bedrading leggen en de nieuwe groep aansluiten op de meterkast. Dit omvat het correct aansluiten van de aardlekschakelaar en installatieautomaten.
 4. Testen en certificering: Na de installatie zal de elektricien het nieuwe circuit testen om ervoor te zorgen dat alles correct functioneert. Na een succesvolle test zal een certificaat worden verstrekt als bewijs van de installatie.

De noodzaak van een extra groep in jouw meterkast evalueren

Voordat je besluit om een extra groep in jouw meterkast aan te leggen, is het belangrijk om de noodzaak ervan te evalueren. Hier zijn een paar punten om te overwegen:

 1. Huidige belasting: Controleer of jouw huidige elektrische installatie de benodigde belasting aankan. Als je merkt dat de zekeringen regelmatig doorslaan of dat de verlichting flikkert wanneer je bepaalde apparaten inschakelt, kan dit een teken zijn van overbelasting.
 2. Toekomstige plannen: Als je van plan bent om jouw woning uit te breiden, een nieuwe keuken te installeren of nieuwe elektrische apparaten toe te voegen, is het verstandig om een extra groep te overwegen om aan jouw toekomstige behoeften te voldoen.
 3. Advies van een professional: Het is altijd verstandig om advies in te winnen van een erkende elektricien. Zij kunnen jouw huidige situatie beoordelen en aanbevelingen doen op basis van jouw specifieke behoeften.

De kosten voor het aanleggen van een extra groep

De kosten voor het aanleggen van een extra groep kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is het type groep dat u wilt installeren. Er zijn verschillende soorten groepen, zoals een 1-fasegroep of een 3-fasegroep. Het type groep dat u nodig heeft, hangt af van uw specifieke situatie.

Daarnaast kunnen de kosten ook worden beïnvloed door de complexiteit van de installatie. Als het aanleggen van de extra groep eenvoudig is en er geen extra bekabeling of aanpassingen nodig zijn, zullen de kosten lager zijn. Maar als er bijvoorbeeld extra bekabeling moet worden gelegd of als er aanpassingen aan de meterkast nodig zijn, zullen de kosten hoger uitvallen.

Om een beter idee te krijgen van de kosten voor het aanleggen van een extra groep, is het verstandig om offertes op te vragen ons. wij kunnen uw specifieke situatie beoordelen en u een prijsopgave geven. Het is belangrijk om te onthouden dat u niet altijd voor de goedkoopste optie moet kiezen. Kwaliteit en ervaring zijn ook belangrijke factoren om in overweging te nemen.

Kan je zelf een extra groep aanleggen?

Het installeren van een extra groep vereist kennis van elektrische systemen en de nodige ervaring. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf een extra groep aan te leggen om kosten te besparen, wordt het ten zeerste aanbevolen om dit over te laten aan een erkende elektricien. Een professionele elektricien zorgt ervoor dat de installatie veilig en volgens de geldende normen wordt uitgevoerd.

Het inhuren van een elektricien voor het installeren van een extra groep

Het inhuren van een professionele elektricien voor groep bijplaatsen brengt verschillende voordelen met zich mee:

 1. Veiligheid: Een erkende elektricien heeft de kennis en ervaring om de installatie op een veilige manier uit te voeren, met aandacht voor alle veiligheidsvoorschriften en -normen.
 2. Kwaliteit en betrouwbaarheid: Een professional zal hoogwaardige materialen gebruiken en de installatie met precisie uitvoeren, zodat je kunt vertrouwen op een betrouwbaar elektrisch systeem.
 3. Garantie: Elektriciens bieden vaak garanties op hun werk, wat betekent dat je gedekt bent in geval van problemen of defecten na de installatie.

Veiligheids overwegingen bij het installeren van een extra groep

Veiligheid staat voorop bij het installeren van een extra groep. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsoverwegingen:
 1. Schakel de stroom uit: Voordat je begint met het installeren van een extra groep, moet je altijd de stroom uitschakelen bij de hoofdschakelaar in de meterkast.
 2. Gebruik geschikte materialen: Zorg ervoor dat je hoogwaardige, goedgekeurde materialen gebruikt die geschikt zijn voor de installatie van elektrische systemen.
 3. Laat het over aan een professional: Tenzij je een erkende elektricien bent, is het verstandig om het installatieproces over te laten aan een professional om risico’s en mogelijke gevaren te vermijden.

Veelgestelde vragen

 1. Wat kost het aanleggen van een extra groep in de meterkast? De kosten kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de installatie en het aantal benodigde installatieautomaten. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens om een idee te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.
 2. Mag ik zelf een extra groep aanleggen in mijn meterkast? Het wordt sterk aanbevolen om het aanleggen van een extra groep over te laten aan een erkende elektricien. Zij hebben de nodige kennis en ervaring om de installatie veilig en volgens de geldende normen uit te voeren.
 3. Hoe kan ik de behoefte aan een extra groep in mijn meterkast beoordelen? Je kunt de behoefte aan een extra groep evalueren door te kijken naar de huidige belasting van jouw elektrische installatie, jouw toekomstige plannen en door advies in te winnen bij een professionele elektricien.
 4. Wat zijn de veiligheidsoverwegingen bij het installeren van een extra groep? Enkele belangrijke veiligheidsoverwegingen zijn het uitschakelen van de stroom, het gebruik van geschikte materialen en het laten uitvoeren van de installatie door een erkende elektricien.
 5. Wat zijn de voordelen van het hebben van een extra groep in mijn meterkast? Enkele voordelen zijn flexibiliteit en controle over jouw elektrische systeem, het voorkomen van overbelasting en een verhoogde veiligheid.

Samenvatting

Het aanleggen van een extra groep in de meterkast kan een waardevolle investering zijn om jouw elektrische installatie te verbeteren. Het biedt flexibiliteit, voorkomt overbelasting en verhoogt de veiligheid. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf een extra groep aan te leggen, is het raadzaam om een erkende elektricien in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en volgens de geldende normen wordt uitgevoerd. Neem contact op met een professionele elektricien om de mogelijkheden voor het installeren van een extra groep in jouw meterkast te bespreken.

Meer informatie?

Het aanleggen van een extra groep in je elektrische systeem is vaak een belangrijke stap om lees meer

Wat onze klanten over ons zeggen

5/5
Uiterst tevreden over deze vakman. Reageert snel, keurige aanbieding werk snel en goed uitgevoerd. Uiterst vriendelijk en beleefd. Zeker een aanrader.
Hubert
5/5
Jammer dat we maar 5 starten kunnen geven! Ibrahim en KaLai hebben ons snel kunnen helpen met het plaatsen van een nieuwe stoppenkast. Toen tussendoor bleek dat we toch nog meer aanslutingen nodig hebben, hebben ze dat meteen voor ons geregeld. Communicatie ging eenvoudig en vlot via WhatsApp en bellen. Prijs/kwaliteit ook erg in orde. Dank!
Ruth
5/5
Zeer goede ervaring met RO techniek (Ibrahim). Denkt mee in oplossingen, heeft voor ons contact gezocht met de leverancier van de zonnepanelen om de juiste oplossing te leveren. Werkt schoon, precies en is vriendelijk en correct. Kan hem iedereen aanbevelen!

Hoe kunnen we u helpen met andere diensten?

gaslek opsporen

Gaslek opsporen >>

aardlekschakelaar aansluiten

Aardlekschakelaar aansluiten >>

meterkast vervangen elektro installatie

Meterkast vervangen >>

oplaadpunten voor elektrische auto's

Oplaadpunten elektrische auto >>

stroomstoring verhelpen

stroomstoring verhelpen >>

Contact elektrotechnisch bedrijf

Heeft u een vraag of wilt u direct contact? Bel ons vandaag!

Direct bellen